Talerze orkiestrowe inaczej nazywane czynelami należą do instrumentów perkusyjnych z grupy idiofonów o nieokreślonej wysokości dźwięku. Jest to bardzo stary instrument, który był już używany w czasach starożytnych najczęściej do celów rytualnych. Z wyglądu przypomina dwa dyski z uchwytami do trzymania, a gra się na nim uderzając jeden talerz o drugi. Talerze najczęściej wykonywane są ze stopów brązu i mosiądzu. I właśnie od jakość tego stopu będzie zależeć jakość brzmienia wytworzonych talerzy. Oczywiście sama technologia produkcji ma również bardzo duże znaczenie. Te najdroższe talerze z tzw. najwyższej półki często wykuwane są ręcznie, a cena takiego pojedynczego talerza potrafi sięgnąć kilku tysięcy złotych. Oczywiście produkcje seryjne kosztują dużo, dużo mniej i już dobrej klasy profesjonalne talerze można kupić za kilkaset złotych. Natomiast takie amatorskie modele wykonane z dobrego materiału nabędziecie już za kilkadziesiąt złotych.
Ich przeznaczenie w orkiestrze jest dość jasno określone. Mają za zadanie przede wszystkim akcentować mocne części taktu i razem z bębnem centralnym nadawać określony puls. Ich głośność uzależniona jest przede wszystkim od wielkości talerzy. Ich rozmiar podawany jest w calach i im większy talerz tym będzie on głośniejszy. W muzyce rozrywkowej odpowiednikiem talerzy orkiestrowych w zestawie perkusyjnym jest tzw. hi-hat.
Osoba grająca na talerzach musi przede wszystkim posiadać bardzo dobre poczucie rytmu oraz umiejętność wyczucia, w którym miejscu należy mocniej zaakcentować, a w którym słabiej.